tiistai 2. syyskuuta 2014

Yhteisen polun varrelta


Pitkissä tukisuhteissa ei ole enää kysymys vain tukihenkilönä olemisesta. Tukijasta ja tuettavasta tulee toisilleen tärkeitä, läheisiä ja rakkaita. Molempien osapuolten erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat tukisuhteisiin, elämänvaiheita käydään yhdessä läpi. Vaikka erilaiset kokemukset muuttavat tukisuhteita, tuettavia ja tukihenkilöitä, niin yhteinen matka voi jatkua. Tukihenkilön on kuitenkin osattava pitää huolta omista rajoistaan ja jaksamisestaan. 

Turvalliset, omat rajansa tuntevat aikuiset ovat niitä helmiä, joita me ojennamme eteenpäin. Tukihenkilökurssilla tukihenkilömme oppivat tärkeitä asioita vuorovaikutuksesta ja siihen liittyvien ongelmien korjaantumisesta. 

Alla olevan kirjeen kirjoitti tukihenkilöiden syksyisessä vertaistapaamisessa tukihenkilö, joka pian viettää tuettavansa kanssa heidän yhteisen taipaleensa 3-vuotispäivää. Tällaisissa pitkäaikaisissa tukisuhteissa korjaavat kokemukset lastensuojelun asiakaslapsille ja nuorille mahdollistuvat.
”Hei murunen,
meillä on ollut aika pitkä yhteinen taival. Mutkia ja keppejä on ollut polun varrella monia. Minä olen kasvanut ihmisenä paljonkin ja sinunkin kasvuvuotesi ovat olleet merkittäviä. Seuraavana vaikuttaa olevan vuorossa naisena kasvaminen: minusta tulee äiti ja sinä muutut tytöstä naiseksi. Lämpö ja välittäminen meidän välillä on leiskuva. Se saa aikaan sen, etten ehkä osaisi kuvitella jatkoa ilman sinua, ilman meitä. Virallinen tukisuhteen jatkaminen virastohuoneessa tuntuu meistä molemmista varmaan vähän keinotekoiselta: totta kai me jatkamme! Me ollaan aika hyvä pari yhdessä. Vaikka huolet tulevasta liittyvät ehkä omaan rajaamiseeni ja jaksamiseen ja vielä enemmän sinun hyvinvointiisi, uskon että meidän positiivinen vire kantaa eteenpäin. Kaikki voi mennä hyvin!
Olet rakas, tukihenkilösi"
(Teksti lainattu tukihenkilöltä luvan kanssa.)
Piia Vanhatalo 

Lastensuojelun tukihenkilötoiminnan koordinaattori

Lastensuojelu, lastensuojelun muut palvelut, tukihenkilötoiminta, Helsingin sosiaali- ja terveysvirasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti