keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Työtä yhteiseen hyvään

”Onko ilo tehdä työtä yhteiseen hyvään?”, on minulta kysytty useaankin otteeseen.  Pelastakaa Sukupolvi- hanke lähtee uudenlaisesta lähestymistavasta, jossa yhdenkään perheitä tukevan kumppanin ei tarvitse kilpailla vapaaehtoisista tai asiakkaista.

HelsinkiMission tuore hanke tuo vapaaehtoisia jokaisen kumppanimme toimintoihin. Kumppanimme - Helsingin Diakonissalaitos, Pienperheyhdistys ja Helsingin kaupungin sosiaalivirasto  - ovat vahvoja lapsiperhetyön asiantuntijoita.  HelsinkiMissio  taas täydentää joukkoa vahvalla vapaaehtoistoiminnan asiantuntemuksellaan. Antaessaan saa, joten vastaan yksiselitteisesti, että on ilo tehdä työtä yhteiseen hyvään.

Pelastakaa Sukupolvi- hanke on edennyt Helsingin kaupungin sosiaaliviraston lapsiperheiden palvelualueen johtotasolta kohti ruohonjuuritasoa vajaassa puolessa vuodessa. Vauhti on ollut huimaa.

Lapsiperheiden toiminnasta vastaavien päälliköiden sekä työntekijöiden kohtaamiset ovat kerta toisensa jälkeen avanneet ovia yhteisen työn mahdollistamiseksi. Ilmassa ei ole ollut kertaakaan syviä huokauksia tai kiirettä. Vain läsnäoloa ja aitoa kiinnostusta. Jokaisessa kohtaamisessa olemme olleet vakavan ja vaativan asian äärellä – mitä me yhdessä voimme tehdä lapsiperheiden auttamiseksi? Kuitenkin ilmassa on ollut paljon toivoa ja luottamusta tulevaan. Ilman toivoa ei synny tekoja. Siksi teemme työtä yhteisen hyvän puolesta.  

Kumppaneina haluamme tehdä toivon myös todeksi. Hankkeessa lanseerataan tulevan syksyn aikana HelsinkiMission äiti- ja isämentoritoimintaa. Tällaisen mentorin voi tulevaisuudessa saada niin kotipalvelun ja varhaisen tuen, päivähoidon kuin leikkipuiston asiakas. Ihan tavallinen äiti tai isä, joka haluaa tukea haastaviin arjen asioihin tai omaan jaksamiseensa. Toiminnan pilottipaikkoina ovat nyt Kamppi, Kallio ja Kivikko. Olemme perehdyttäneet tämän syksyn aikana Pilottipaikkojen henkilökuntaa sekä vastaanottamaan että hyödyntämään  uudenlaista vapaaehtoistoiminnan muotoa perheiden tukemisessa. HelsinkiMission Mentorimallinnuksella olemme osallistaneet päiväkotien, kotipalvelujen ja muiden toimijoiden työntekijät pohtimaan parasta mahdollista palvelunohjausta  asiakkailleen. Yhteiskoulutusten tärkeimmiksi kokemuksiksi ovat nousseet yhdessä tekeminen, mukaan ottaminen ja keskusteleminen. Jokainen työntekijä on kallisarvoinen viestinviejä myös omissa verkostoissaan.      

Jos minä uskon työni merkitykseen, muutkin uskovat. Koulutuksessa päivähoidon henkilökunnasta yksi oivalsi hyvin ajatuksen, että ”eihän asiakaskaan tähän mentoritoimintaan usko, jos minä työntekijänä en usko, enkä ymmärrä mistä on kysymys”. Yhdessä vietetyn iltapäivän koulutuksen ja keskustelujen jälkeen  syntyi  sekä yksilökohtaisia että työyhteisöllisiä toimintatapoja  sille, miten tukimahdollisuudet tehdään hänen päiväkotinsa perheille mahdollisiksi ja miten niistä kerrotaan. 

Halu ymmärtää,  innostaa, omaksua, uskoa tekemäänsä ja ennen kaikkea halua laittaa itsensä likoon ovat merkittäviä askelmerkkejä tämän hankkeen onnistumiseen ja siten yhteisen hyvän toteutumiseen – lapsiperheiden hädän lieventämiseen ja poistamiseen.   


Marika Aro
Projektipäällikkö
HelsinkiMissio




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti