perjantai 15. helmikuuta 2013

Koko kylä kasvattaa -ajattelu ei ole hävinnyt vaan muuttanut muotoaan

Ollessani pieni tytöntylleröinen oli oma äitini välillä töissä ja välillä kotona hoitamassa minua ja sisaruksiani. Kun tulin koulusta kotiin, avain kaulassa kuten tuolloin oli tapana, ei minua kuitenkaan pelottanut olla yksin. Ei minun tarvinnut pelätä, sillä tiesin, että en ole yksin. Naapurustosta löytyi aina joku äiti, joka oli vuorollaan kotiäitinä. Elin lapsuuttani ennen kännykkäaikaa enkä ollut äidin tai isän tavoitettavissa, mutta eivät he olleet minusta huolissaan. Heillä oli naapuruston tuttujen vanhempien numerot tiedossa ja he tiesivät, että en ole yksin. Jos olimme ystävieni kanssa liian kaukana kotikonnuilta, tiesi joku aikuisista ohjeistaa meitä palaamaan kotia päin ennen vanhempiemme töistä kotiutumista. Vanhemmat myös toimivat luonnollisella, erityisesti arjen tasolla toistensa vertaistukijoina pienemmissä ja isommissa asioissa - tämän olen toki ymmärtänyt vasta aikuisiällä.

Kun olin pieni koko kylä kasvatti meitä lapsia, eikä meille tullut mieleenkään kapinoida vieraitakaan aikuisia vastaan vaan olo oli turvallinen. Nyttemmin aikuisena ja äitinä olen huomannut, että ei ihmisten yhteisöllisyyden tarve ole minnekään hävinnyt. Näin on myös omassa pienessä pääkaupunkiseudun kotikaupungissani. Alueelliset kyläyhteisöt ja yhdistykset toimivat hieman samalla periaatteella kuin ennen vanhaan aivan luonnostaan toimittiin. Alueen lapset ovat mukana kylätoiminnassa ja aikuiset suunnilleen tietävät kuka kenenkin lapsi on. Helsingin kaltaisissa isoissa muuttokaupungeissa asiat ovat usein toisin. Naapureita ja lähiympäristön palveluita/yhteisöjä ei välttämättä tunneta. Halu yhteisöllisyyteen löytyy kuitenkin myös isoista kaupungeista. Sen ilmenemismuodot vain ovat hieman erilaisia.

Tätä tekstiä kirjoittaessani kokeilin laittaa hakukoneen hakukenttään etsinnän sanoilla Koko kylä kasvattaa. Ilokseni huomasin, että yhteisöllisyysajattelu kasvaa joka puolella Suomea. Myös Pelastakaa sukupolvi –hankkeen yksi tärkeä tavoite on herättää kansalaiskeskustelua yhteisöllisyyden kaipuusta ja sen ilmenemisestä kaupunkiympäristössä. Meillä kaikilla on vastuu toistemme hyvinvoinnista. Meillä on myös, ei vastuu vaan oikeus auttaa, jos huomaamme lähipiirissämme tuen tarpeen. Iloksemme olemme hankkeen kumppaneiden kanssa saaneet huomata, että yhteisöllinen halu toimia arjessa tukena elää vahvana Helsingissä. Lapsiperheiden tueksi ilmoittautui loka-marraskuun aikana huima määrä auttamishaluisia aikuisia.  

Työmme jatkuu ja tavoitteenamme on tänä vuonna laajentaa vapaaehtoisten verkostoa yhä useamman lapsiperheen ja nuoren tueksi. Järjestämme vapaaehtoiskoulutuksia useita kertoja vuodessa. Seuraavan koulutuksen ajankohta on 9.3. ja sinne mahtuu vielä muutamia mukaan. Tervetuloa, odotamme juuri Sinua mukaan kasvavaan joukkoomme!

Anna Lepistö
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Pelastakaa sukupolvi -hanke, HelsinkiMissio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti